Cum să scăpăm de oboseala generată de întâlnirile video virtuale

Ai auzit de sindromul „zoom fatigue”- adică de oboseala cauzată de videoconferințele pe care le avem zilnic? 

Iată 5 motive pentru care întâlnirile video virtuale sunt atât de obositoare:

1.Ne lipsește comunicarea non-verbală

Sentimentele și stările noastre sunt transmise în mare parte prin semnale non-verbale, cum ar fi expresiile faciale, tonul vocii, gesturile, postura și distanța dintre cei care comunică.

Intr-o întâlnire față în față, procesăm aceste informații în mod automat, și putem și să ascultăm vorbitorul în același timp. 

Dar în conferințele video, trebuie să lucrăm mai mult ca să procesăm informațiile non-verbale. Oferind mai multă atenție acestor lucruri înseamnă un consum mai mare de energie. Mințile noastre sunt împreună când corpurile noastre simt că nu. Această disonanță este extenuantă, deoarece face ca oamenii să aibă sentimente conflictuale. 

2. Ce se întâmplă dacă copiii noștri dau buzna când lucrăm de acasă?

Ne simțim neliniștiți în spațiul nostru de muncă de acasă și ne este teamă că se poate întâmpla ceva ce ne-ar putea face de ras în fața colegilor noștri. 

3. Fără pauze de întâlnire la cafea

Fizic, deseori ne întâlnim cu oameni în drumul spre ședință ca să discutăm despre probleme sau despre anumite propuneri, înainte ca ședința să înceapă. Ne luăm cafeaua, iar simplul fapt că ne ducem dintr-un birou în altul ne energizează. 

Dar acasă, majoritatea lucrăm la ceva, apoi intrăm pe Zoom, deseori fără să facem pauze. 

4. Este stresant să ne privim propriul chip mereu

Accentul sporit pe reperele faciale și capacitatea de a te vedea, poate acționa, de asemenea, ca un factor de stres. Vizualizarea propriilor noastre expresii faciale negative (ca furia și dezgustul) poate duce la emoții mai intense decât atunci când vedem expresii faciale similare la ceilalți. 

5. Asculți sau…?

Tăcerea în discuțiile față în față este importantă și creează un ritm natural. În conferințele video, tăcerea te neliniștește. Chiar și o întârziere de 1,2 secunde într-un răspuns online face ca oamenii să perceapă că persoana cu care discută nu este atentă. 

În plus, există frustrarea cu oamenii care își pornesc și opresc microfoanele, semnalul care este destul de slab sau sunetele de fundal.

Această perioadă va mai continua, deoarece Zoom nu va „pleca” nicăieri, iar  munca noastră online de acasă nu se va schimba. Așadar, iată 8 sfaturi pentru a preveni și a scăpa de oboseala Zoom. 

1. Învață să citești chipul 

Având în vedere că vezi foarte multe chipuri într-un apel video, o idee bună este să înveți cum să le citești. În spatele fiecărei fețe se ascunde câte o poveste. De exemplu:

  • îți poți da seama dacă șefului tău nu îi place propunerea pe care ai făcut-o, dacă vezi că în colțul gurii îi apare un rânjet nu prea prietenos. 
  • se prea poate să vezi cum sprâncenele colegului tău de muncă se ridică puțin, când menționezi că termenul limită se apropie- ceea ce înseamnă că posibil să fi uitat.

2. Evită multitasking-ul

În timp ce ești într-un apel video, cu toții știm cât de tentant este să mai deschidem încă o fereastră și să ne mai apucăm să rezolvăm încă ceva sau să căutăm e-mailuri. În orice caz, un studiu Harvard Business Review arată că, multitasking-ul îți poate scădea 40% din timpul de productivitate și poate duce la destul de multe probleme ale memoriei. 

Cel mai bine este să ne concentrăm atenția în proporție de 100% într-o videoconferință până ce ia sfârșit. 

3. Limitează-ți apelurile

Iată ce poți face ca să scazi numărul apelurilor video:

  • conferințe de grup cu aceiași oameni într-un singur apel video, în loc de mai multe apeluri. Dacă ai 2 întâlniri cu echipa în aceeași săptămână, cu aceiași oameni, combină-le într-una. 
  • schimbă formatul. Dacă apelul video nu este important sau nu este destul de lung încât să merite să îl inițiezi, încearcă, în schimb, să trimiți un email sau inițiază un apel telefonic 
  • întâlniri de grup consecutive cu subiecte similare, astfel încât să te poți concentra pe același subiect la rând 

4. Folosește-ți puterea din voce

Știi care este punctul maxim de rezonanță al vocii tale? Este acel „punct drăguț” ce îți face vocea să sune puternic și impunător, ca a unui lider. În apelurile Zoom, nu prea ai ce să îmbunătățești comparativ cu atunci când ești pe scenă, însă vocea probabil să fie una dintre cele mai importante. Și cea mai interesantă parte este că poți să înveți!

  • încearcă să folosești mai putine sintagme de genul „Aș putea să…?”, „Ce spui despre…?”, „Este în regulă dacă…?” etc. Aceste fraze îți scad din autoritate și din încredere. În loc să spui „Pot să îți arăt ce idei am?”, spune „Mi-ar plăcea să îți arăt ideile mele!”.
  • nu vorbi în timp ce respiri. Respirația este puternică. Puterea vocii tale este legată de respirație, deci când inspiri, este momentul perfect pentru o pauză sau pentru a-ți lua câteva secunde că să te gândești la ce urmează să spui. O greșeală comună pe care unii oameni o fac este să vorbească atunci când inspiră. Asigură-te că vorbești atunci când expiri, ca să ai o putere vocală mult mai mare.

5. Ridică-te și mișcă-te

Dacă videoconferințele cu echipa durează mai mult de o oră, ar fi o idee bună să propui pauze în timpul apelului. Pauzele sunt metode bune de relaxare și te ajută subsă îți îmbunătățești creativitatea, dându-ți energie pentru a putea duce la bun sfârșit apelurile video. 

În loc să deschizi telefonul degeaba, mai bine te întinzi ca să eliberezi tensiunea și să intri intr-o stare de relaxare! 

6. Concentrează-te pe partea pozitivă 

Cu toți avem experiențe în care într-un apel video auzim lucruri ca:

  • „Hei, ai auzit despre xyz, nu-i așa că este o tragedie? Ce rău îmi pare…”
  • „Compania scade cu 50%! Posibil să dea faliment!”
  • „Am o veste groaznică…”

Nu doar că acestea sunt armele perfecte pentru a-ți strica starea, dar după ce sunt spuse, atmosfera negativă va rămâne în apelul video. E ca atunci când ieși cu cineva la o primă întâlnire și prima întrebare pe care o auzi este: „Ce simți în legătură cu fostul iubit?” … o mișcare foarte neinspirată. 

O idee bună este să nu te concentrezi deloc pe veștile negative, mai puțin atunci când te implică direct sau când echipa ta trebuie să afle neaparat ceva. 

7. Sparge tu gheața într-un mod plăcut 

Cum îți încep apelurile video? Iată ce aud eu cel mai des:

  • Cum a fost weekendul tău?
  • Cum ești? Ce mai faci?
  • Cum este vremea?

Acestea sunt întrebările perfecte dacă vrei să trimiți pe cineva direct la culcare! Studiile arată că discuțiile mici duc la un nivel scăzut al stării de bine, în timp ce conversațiile profunde ajută la îmbunătățirea stării de spirit. 

Iată câteva întrebări plăcute și amuzante pe care să le pui în următoarea ta videoconferință:

  • Cine ar câștiga intr-o luptă: o rață cât un cal sau 100 de cai de mărimea unor rațe?
  • Ce superputere ți-ar plăcea să ai? De ce?
  • Care a fost emisiunea ta preferată când erai copil?
  • Dacă ai avea o mașină a timpului, în ce perioadă ai călători?
  • Dacă ai putea mânca doar un singur aliment pentru tot restul vieții tale, care ar fi acesta?

8. Îmbracă-te ca și când ai merge la serviciu 

Ai vreo costumație specifică? Dacă nu, poate că este timpul să îți faci una. Când îți pui hainele „de casă” te ajută să te destresezi. Cu timpul, subconștientul va asocia diferit hainele pentru serviciu si hainele „de casă”. Dacă preferi ceva mai simplu, iată ce să faci:

  • caută-ți prin dulap și pune-ți o pălărie (de orice fel)
  • de fiecare dată când porți această pălărie, intri intr-o stare de concentrare, iar singurul tău scop va fi de a te concentra pe ce ai de făcut 
  • înștiințează-i pe cei cu care locuiești că nu trebuie să fii deranjată în acest timp

Alte sfaturi:

  • încearcă să adaugi în rutina ta zilnică și exerciții de clipit (ajută împotriva oboselii ochilor)
  • pornește-ți modul de noapte la laptop, telefon sau tabletă, începând de seara pentru a limita lumina albastră
  • mărește scrisul, astfel încât nu va trebui să te concentrezi prea tare
  • mută-te dintr-o cameră în alta sau dintr-un loc în altul, în timp ce lucrezi
  • folosește două căni diferite: una pentru când lucrezi și cealaltă pentru acasă 

Sper să își fie de folos acest articol!

Cu drag,

Raluca

Daca ti-a placut, spune-le si prietenilor tai :
Facebook
WhatsApp
Twitter
Email