Cum poți controla și limita natural inflamația cronică

Deși pare greu de crezut, cu atenție și un plan alimentar corect, putem controla natural inflamația cronică. Inflamația cronică este un semn distinctiv pentru toate bolile, inclusiv cancerul, obezitatea și bolile de inimă. În timp ce inflamația este in proces perfect normal și benefic, ce are loc atunci când globulele albe din sânge și substanțele chimice ale corpului te protejează de invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virusurile, aceasta duce la probleme atunci când răspunsul inflamator devine exagerat și continuă la nesfârșit. 

Pentru a contracara natural inflamația cronică, soluția constă în următoarea combinație:

menținerea unei greutăți normale + sport + alimentație. 

Kilogramele în plus sunt un motor inflamator important: grăsimea corporală este un țesut activ, care produce hormoni și secretă substanțe care inflamează. Și o reducere cu doar 5% a greutății îți scade riscul de boli cardiovasculare și diabet, dacă se manifestă prin pierderea grăsimii abdominale viscerale.

Dieta pe care o ai joacă un rol extrem de important în acest lanț de evenimente și de aici ar trebui să începi. Anumite suplimente alimentare pot fi, de asemenea, utile pentru a le adăuga. 

Mai jos, voi analiza unele dintre alimentele, condimentele și suplimentele ce sunt cunoscute pentru puterea lor antiinflamatorie (și alimentele cunoscute pentru efectele lor inflamatorii). Dacă te lupți cu vreo afecțiune cronică, este posibil să ai o inflamația în corp și ar fi recomandat să ai o atenție sporită la alimentație. 

Top 5 categorii de alimente antiinflamatoare: 

1.Legumele

În ceea ce privește consumul mai mare de alimente antiinflamatorii, legumele sunt o bază esențială. Verdețurile mai închise la culoare conțin antioxidanți puternici, flavonoide, carotenoizi și vitamina C, ce pot ajuta la protejarea împotriva daunelor celulare. În mod ideal, optează pentru legumele bio, cultivate local, de sezon și încearcă să le consumi, în mare parte, crude. 

Sucul natural este o modalitate excelentă de a introduce verdețurile în alimentația ta. Totuși, există o precizare. Dacă te lupți cu o boală autoimună sau ai o inflamație semnificativă în corp, ia în considerare limitarea legumelor cu conținut ridicat de lectină, deoarece lectinele pot prezenta o problemă. 

Printre cele mai problematice alimente care conțin lectină, se numără fasolea, cerealele, leguminoasele, vinetele, cartofii și ardeii.

Oxalații sunt o altă componentă a plantei ce poate cauza probleme, deoarece nu numai că vor crește inflamația, dar îți vor agrava funcția mitocondrială. De obicei, cei predispuși la pietre la rinichi, trebuie să aibă o dietă fără oxalați. Alimentele bogate în această substanță sunt cartofii (albi și dulci), migdalele, semințele, ciocolata neagră, sfecla și  fasolea.

2. Fructele de pădure 

Pe de altă parte, fructele de pădure crude- în special afinele- sunt un element antiinflamator, întrucât majoritatea tind să fie sărace în fructoză, în timp ce au o capacitate ridicată de antioxidanți, în comparație cu alte fructe și legume. 

Același lucru este valabil și pentru ciuperci, care sunt de obicei trecute cu vederea. Ciupercile Shiitake, de exemplu, conțin o substanță ce inhibă stresul oxidativ. Ciupercile conțin, de asemenea, o serie de nutrienți unici pe care posibil să nu îi obții atât de ușor în dietă. Unul dintre acei nutrienți este cuprul, ce este unul dintre puținele elemente metalice însoțite de aminoacizi și acizi grași esențiali pentru sănătatea umană. Deoarece organismul nu poate sintetiza cupru, dieta trebuie să îl furnizeze în mod regulat. 

3. Alimentele fermentate

Alimentele fermentate  își lucrează „magia” prin optimizarea florei intestinale. Majoritatea bolilor inflamatorii încep în intestinul tău ca urmare a unui microbiom dezechilibrat. Alimentele fermentate, cum ar fi kefirul, murăturile, varza, măslinele și alte legume fermentate, îți vor ajuta intestinul să aibă bacterii benefice. În mod ideal, încearcă să consumi o mare varietate din acesteia, deoarece fiecare conține un set diferi de bacterii benefice (probiotice). 

probiotice

Dacă nu îți plac legumele fermentate, ia în considerare iaurtul obținut din lapte organic brut, provenit de la vacile hrănite cu iarbă. Iaurtul s-a dovedit că reduce inflamația prin îmbunătățirea integrității mucoasei intestinale, prevenind astfel toxinele din intestinul tău să nu treacă în fluxul sanguin. 

4. Acizi grași Omega-3

Grăsimile Omega-3 provenite din surse marine, ce se găsesc în peștii grași din apa rece, cu un nivel scăzut de toxine- cum ar fi somonul sălbatic de Alaska, sardinele și Anchoa- sunt, de asemenea, importante alimente antiinflamatoare. Ele sunt deosebit de importante pentru sănătatea creierului și a inimii. Dacă nu îți plac aceste tipuri de pește, ia în considerare utilizarea unui supliment alimentar de cea mai bună calitate.

5. Ierburi și condimente antiinflamatoare

Ierburile și condimentele sunt printre cele mai puternice ingrediente antiinflamatoare disponibile. Asigură-te că mănânci o mare varietate dintre acestea, în mod regulat, astfel poți preveni apariția bolilor cronice. Usturoiul, ghimbirul, rozmarinul, scorțișoara, oregano, cimbru și turmericul sunt cele pe care este bine să le consumi cât mai des. Le poți utiliza și sub formă de suplimente.

condimente-macinate

Ce alimente inflamatoare să eviți?

Nu în ultimul rând, este important să ne dăm seama că elementele din dietă pot declanșa sau împiedica inflamația să prindă rădăcină în corp. Astfel, evitarea alimentelor inflamatorii este la fel de importantă decât consumarea alimentelor antiinflamatoare. 

Ca grup, alimentele procesate de toate tipurile tind să fie pro-inflamatorii, din cauza ingredientelor pe care le conțin, cum ar fi siropul de porumb cu fructoză ridicată, uleiurile vegetale procesate (grăsimi trans) și aditivi chimici. Așadar, pe lângă adăugarea de alimente antiinflamatoare, ierburi, condimente și suplimente (dacă este necesar) în dieta ta, vei dori, de asemenea, să eviți cât mai multe dintre următoarele:

  • Zahăr rafinat, fructoză procesată și cereale- dacă nivelul tău de insulină este ridicat, ia în considerate reducerea sau eliminarea drastică a cerealelor și a zaharurilor până când nivelul insulinei devine optim, deoarece rezistența la insulină este un motor principal al inflamației cronice. 
  • Colesterolul oxidat- colesterolul care a rămas rânced, cum ar fi din ouăle prea gătite, ouă jumări. 
  • Carne procesată.
  • Alimente gătite la temperaturi ridicate, în special dacă sunt gătite cu ulei vegetal

Înlocuirea alimentelor procesate cu alimente integrale, în mod ideal- organice, te va ajuta să îți menții o stare de sănătate echilibrată, mai ales dacă încerci să le consumi, în mare parte, crude. La fel de important este să îți asiguri în mod regulat un consum de bacterii benefice- probioticele, așa cum am menționat mai sus.

Acum că știi ce alimente antiinflamatoare trebuie să incluzi în dieta ta, asigură-te că le consumi în fiecare zi. Mâncarea poate fi singurul medicament de care ai nevoie!

Daca ti-a placut, spune-le si prietenilor tai :
Facebook
WhatsApp
Twitter
Email