Știm deja că purtatul măștilor de protecție, în această perioadă dificilă, este o necesitate.
De aceea, trebuie să ne adaptăm, așa cum am făcut întotdeauna.
Tenul nostru va avea de suferit, pentru că în timp ce pielea care va fi hidratată excesiv din cauza transpirației și umidității se va irita foarte ușor, la fel și pielea foarte uscată va fi predispusă la inflamații mari și fisuri.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca toată lumea să poarte măști de protecție, însă doar personalul medical să poarte măștile chirurgicale sau medicale. De ce? Pentru că este bine știut faptul că măștile chirurgicale cauzează inflamații grave asupra tenului, ce pot duce la dureri destul de mari și chiar și la infecții. Chiar dacă măștile în sine nu sunt grele, presiunea pe care o creează este concentrată pe o porțiune mică a pielii, din cauza suprafeței mici a marginilor măștii.
Eu vă recomand să ne păstrăm constant tenul curat și să ne aplicăm crema hidratantă cu cel puțin jumătate de oră înainte de a ne pune masca. Altfel, riscăm să ni se irite tenul, din cauza fricțiunii dintre mască și piele.
Pentru mai multe informații legate de acest aspect, am cerut opinia unui specialist, dr. Manuela Răvescu, medic dermatolog:
„După cum vedem, problemele sunt diverse în funcție de tipul tenului și eventuale afecțiuni dermatologice preexistente, deci și tratamentul va fi individualizat și prescris în urma unui consult dermatologic. În linii foarte generale, conduita pe care trebuie să o adoptăm este:
⁃ evitarea oricăror produse de curățare (demachiant, tonic) care sunt prea astringente. Ideale sunt demachiantele tip spumă, care curăță bine, fără a îndepărta din piele lipidele sale protectoare
⁃ Se recomandă exfolieri săptămânale, dar să fie blânde. Nu gomaj (pentru că pe o piele deja inflamată, fricțiunea este contraindicată), ci un peeling enzimatic blând.
Purtatul unei măști de protecție va trebui să ne intre în obicei, dar din păcate, pentru multă lume nu este ușor. Pe lângă problemele evidente, cum ar fi: îngreunarea respirației, un procent tot mai mare de oameni se plânge de apariția unor probleme ale pielii. Aceste probleme sunt foarte diverse și au grade diferite de gravitate, depinzând și de tipul tenului.
Dar toate pornesc de la acțiunea ocluzivă a măștii. Sub ocluzia realizată de mască, pe față se creează un mediu umed și cald, care este ideal pentru înmulțirea bacteriilor. Tot din contra acestei ocluzii, pielea nu poate avea mecanismul ei natural de exfoliere, ducând la acumularea celulelor moarte.
Dacă tenul suferă și de exces de sebum, acesta se acumulează sub mască și împreună cu celulele moarte, neexfoliate, astupă porii, ducând la apariția sau agravarea acneei.
Probleme care pot apărea:
⁃ Cel mai frecvent s-a raportat agravarea acneei preexistente sau apariția acesteia
⁃ agravarea dermatitei periorale
⁃ Creșterea sensibilității și reactivității pielii, până la apariția de dermatite
⁃ Pielea uscată se usucă și mai mult până la apariția de fisuri
⁃ Iritații
⁃ Prurit
Urmează sfaturile și îngrijește-ți cu atenție tenul pentru a evita apariția acestor probleme!
Sfaturi principale:
– nu folosiți produse de exfoliere sau peeling chimic puternic, în această perioadă
– nu folosiți produse cosmetice pentru hidratare care conțin umectanți
– evitați machiajul pe zona acoperită de mască; puteți, în schimb, să folosiți o cremă pigmentată cu structură ușoară