Verde, verde și iar verde!

Am așteptat cu nerăbdare sezonul legumelor verzi! Acestea vin la pachet cu foarte multe vitamine, minerale, fibre și, spre fericirea noastră, sunt slabe din punct de vedere caloric.

Iată câteva dintre legumele de culoare verde, pe care ar trebui să le incluzi în dietă:

Ceapa verde: o sursă excelentă de vitamina C și de calciu. Pe lângă asta, are un conținut ridicat de fibre, de vitaminele A și B6 și de minerale. Scade nivelul de colesterol și are proprietăți antibacteriene și antifungice. Când alegi ceapa verde, trebuie să o cauți pe cea cu frunzele fresh și sănătoase. Poate fi folosită în salate, ca garnitură sau în mâncăruri.

Usturoiul verde: stimulează circulația, întărește sistemul imunitar și are un conținut ridicat de alicină (un lichid uleios ce are proprietăți antioxidante). La fel ca ceapa verde, usturoiul verde poate fi folosit în salate, ca garnitură sau în mâncăruri.

Broccoli: este o sursă bună de vitaminele K și C, de fibre, potasiu, acid folic și luteină. Cea mai bună metodă de a-l găti, este la aburi sau ușor prăjit, timp de 3-4 minute. Cu cât este gătit mai mult, cu atât își pierde din conținutul de nutrienți. De aceea, nu recomand să îl fierbeți.

Varza de Bruxelles: pe lângă conținutul bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, poate fi și o sursă de proteine. Este delicioasă și se gătește ușor.

Acum să vorbim și despre verdețuri și să îți dau câteva exemple:

Spanacul: este bogat în fier și previne anemia. Recomand să alegi frunzele de spanac de culoare verde-închis și să aibă codițele crude; se spală doar înainte de a-l găti, altfel se ofilește mai repede. Sunt foarte multe metode pentru a-l consuma: atât în salate, cât și în plăcinte, supe și alte mâncăruri.

Leușteanul: denumit și alimentul-medicament, este bogat în vitamine, uleiuri eterice, acizi organici și săruri minerale. Având numeroase beneficii asupra organismului, poate fi consumat proaspăt, în mâncăruri, dar și sub formă de suc.

Leurda: este unul dintre cele mai puternice remedii din natură și acționează benefic în numeroase afecțiuni. Se poate consuma sub formă de salată, infuzie, suc sau tinctură.

Salata verde: conține o multitudine de fitonutrienți, ce ajută la funcționarea optimă a organismului. Recomand să alegeți frunzele fresh, de culoare verde aprins și să le evitați pe cele cu frunzele veștejite. Este grozavă consumată în salate.

Mărarul: bogat în antioxidanți, vitamine și fibre, este foarte benefic pentru organism. Ajută la calmarea durerilor dentare, stimulează digestia și buna funcționare a rinichilor. Atât frunzele, cât și semințele sale se pot consuma.

Rucola: bogată în clorofilă, asigură o hidratate bună, detoxifică organismul și protejează vederea. Recomand folosirea acesteia în salate, ca garnitură, dar și ca topping pentru pizza sau paste.

Valeriana: bogată în vitamine, minerale, acizi grași esențiali omega-3, clorofilă și fibre. Recomand consumul de valeriană, sub formă de ceai sau capsule. Știai că dacă ai probleme cu somnul, este indicat consumul acestei plante, cu 1-2 ore înainte de culcare? Însă ai grijă la cantitate.

Loboda: este o sursă importantă de fibre, proteine, vitamine, minerale. Reglează digestia și îmbunătățește sistemul imunitar. Se poate consuma în stare crudă: în salate sau sucuri; dar și gătită, în mâncăruri.

Pătrunjelul: este bogat în vitamine,minerale, betacaroten, proteine, uleiuri esențiale active. Acționează împotriva toxinelor din organism, întărește sistemul imunitar și are și rol diuretic. Poate fi folosit în mâncăruri, în smoothie-uri, în ceaiuri și în sucuri. Recomand să îl puneți într-un pahar cu apă, după ce l-ați cumpărat, astfel își va menține prospețimea.

Cu cât mai mult verde în farfurie, cu atât mai bine!

Click aici să vezi o rețetă de salată pe care o poți pregăti în 3 minute!

Daca ti-a placut, spune-le si prietenilor tai :
Facebook
WhatsApp
Twitter
Email